Expertgranskningsprocessen

I tidskriften Kriminologia publiceras expertgranskade vetenskapliga artiklar som kan vara empiriska, teoretiska eller metodologiska. Tidskriften publicerar även systematiska översikter. Expertgranskningsprocessen följer de förfaringssätt som tillämpas av Vetenskapliga samfundens delegation VSD. Tidskriften Kriminologia har förbundit sig att i sin verksamhet främja expertgranskningsanvisningen från Förbundet för vetenskapspublicering i Finland (tyvärr bara på finska) och Forskningsetiska delegationens anvisning God vetenskaplig praxis.

Hur behandlas publiceringsförslagen?

  • Redaktionen för tidskriften Kriminologia mottar oavbrutet artiklar som erbjuds för publicering. Redaktionen väljer bland artikelförslagen ut dem som tas med i publiceringsplanen och expertgranskningsprocessen.
  • Tidskriften Kriminologia förbinder sig till en möjligast smidig bedömningsprocess. Den som har lämnat ett förslag till publicering får så fort som möjligt ett meddelande om godkännande eller refusering av publiceringsförslaget och om inledning av en expertgranskning jämte tidsplan.
  • Övriga texter som publiceras i tidskriften Kriminologia (kortare översiktsartiklar av experter, diskussionsinlägg, föreläsningar, bokrecensioner jämte ledare) behandlas internt av redaktionen och publiceras utan expertgranskning. Dessa texter avskiljs i tidskriften tydligt och klart från de expertgranskade texterna. Även författarna underrättas om huruvida deras publiceringsförslag kommer att expertgranskas eller behandlas som text av ett annat slag.

 

Expertgranskning och anonymitet

  • Till expertgranskning lämnas färdiga manuskript till forskningsartiklar som godkänts av redaktionen och av redaktionskommittén bedömts som potentiella publikationer.
  • Medlemmarna i tidskriftens redaktionskommitté begär utlåtanden om manuskriptens vetenskapliga publiceringsduglighet av minst två experter som kallats att genomföra granskningen.
  • Expertgranskarna står utanför redaktionen och är i förhållande till manuskriptet oberoende forskare med doktorsexamen eller andra sakkunniga inom vetenskapsgrenen i fråga.
  • Till expertgranskare av ett manuskript kan inte utses en person som är en nära släkting till manuskriptets författare eller som verkar som författarens/författarnas chef, underställd dessa eller arbetshandledare för dessa, som är en nära arbetskamrat, exempelvis arbetar inom samma projekt som författaren, eller har medverkat i samma publikationer som författaren/författarna under de senaste tre åren.
  • Bedömningsprocessen är anonym mellan författarna och expertgranskarna (de underrättas inte om varandras identitet). Tidskriften förvarar emellertid uppgifterna om publiceringsförslagen och deras författare samt granskarnas namn i anslutning till alla granskade manuskript.
  • Tidskriften Kriminologias redaktionskommitté behandlar bedömningsutlåtandena och tillägger vid behov redaktionskommitténs egna anmärkningar. Redaktionskommittén förbehåller sig rätten att radera ett expertutlåtande och inhämta ett nytt i dess ställe, såvida utlåtandet är nedvärderande eller annars kränkande.
  • Responsen från expertgranskningen av en svenskspråkig text kan lämnas till författaren på svenska eller engelska. Författaren av en svenskspråkig text kan även meddela att det går bra att lämna responsen från expertgranskningen till honom eller henne på finska.
  • Tidskriftens redaktionssekreterare lämnar experternas jämte redaktionskommitténs utlåtanden till manuskriptets författare eller kontaktpersonen för ärendet.

 

 Vad granskas i processen?

  • I processen utvärderas materialets omfattning och behandling, metoder, kontrollen av forskningslitteraturen, begreppen och den teoretiska referensramen, tillförlitligheten och exaktheten i genomförandet av studien samt resultatens originalitet och nyhetsvärde i relation till tidigare kriminologisk forskning. I utvärderingen beaktas likaså manuskriptets lämplighet för tidskriften Kriminologias målområde samt den allmänna nivån av texten i ett vetenskapligt alster.
  • Varje granskare föreslår antingen att publiceringsförslaget refuseras eller godkänns som sådant eller med närmare beskrivna ändringar.

 

Vem beslutar om publicering av manuskriptet?

  • Utifrån utlåtandena fattar redaktionskommittén för tidskriften Kriminologia det slutgiltiga beslutet om publicering av manuskriptet.
  • Till författarna lämnas så fort som möjligt ett meddelande om godkännande eller refusering av publiceringsförslaget samt om de eventuella förslag till ändringar i manuskriptet som betraktas som en förutsättning för publicering. På samma gång lämnas granskarnas utlåtanden och vid behov chefredaktörens/redaktionskommitténs sammanfattning av utlåtandena.

 

Expertgranskningsprocessens dokumentering

  • Tidskriften Kriminologia sparar regelbundet den centrala informationen och dokumentationen om granskningsprocessen för alla manuskript som godkänts för expertgranskning:
    • För de manuskript som expertgranskats men refuserats sparas namnen på de författare som nämns i publiceringsförslaget jämte manuskriptets titel samt granskarnas namn.
    • För de publicerade manuskriptens del sparas författarnas publiceringsförslag, granskarnas utlåtanden och redaktionens beslut om publicering som delgetts författarna.
    • Den sparade informationen är inte offentlig och rapporteras inte regelbundet till VSD. Tidskriften Kriminologia förbinder sig likväl att vid behov lämna uppgifter och dokument om expertgranskning av en enskild artikel till VSD eller till Forskningsetiska delegationen (TENK).

 

Anvisningar för dem som sammanställer ett publiceringsförslag

Publiceringsförslaget skickas via publiceringssystemet journal.fi, där manuskriptets författare ska logga in.

Publiceringsförslaget ska innehålla namnen på och kontaktuppgifterna till publikationens alla författare samt uppgiften om vem som verkar som kontaktperson för publiceringsförslaget. Innan publiceringsförslaget skickas ska man försäkra sig om att alla författare har godkänt publiceringsförslaget. Varje författare som nämns i publiceringsförslaget bör ha medverkat i författandet av manuskriptet.

Som bilaga till publiceringsförslaget lämnas hela det manuskript som erbjuds för publicering och en sammanfattning av manuskriptet i enlighet med redaktionens anvisningar om stil och formalia. Expertgranskningen genomförs anonymt. Därför raderas författarnas personuppgifter från manuskriptet och dess metadata.

Det manusskript som erbjuds ska vara tidigare opublicerat och får inte samtidigt föreslås för publikation på andra publikationsforum.

 

Anvisningar för expertgranskare

En expert som lovar lämna ett utlåtande ska bekräfta att han eller hon förstår följande principer och förbinder sig till dem:

  • Alla manuskript som granskas är konfidentiellt material.
  • Det är inte tillåtet att prata om dem eller visa dem för utomstående.
  • Innehållet i opublicerade manuskript får inte användas för egen vinning.

Syftet med expertutlåtandet är att bistå chefredaktören och redaktionskommittén i att fatta beslut om huruvida det erbjudna manuskriptet kan accepteras för publicering i vetenskapliga tidskrifter. En kopia eller ett sammandrag av utlåtandet lämnas alltid även till författaren.

Experten skriver ett utlåtande som jämte motiveringar tar ställning till manuskriptets förtjänster och brister med hänsyn till innehållet, strukturen, eventuella illustrationer och andra beaktansvärda omständigheter. Granskningsutlåtandet lämnas till redaktionskommittén i enlighet med en överenskommelse i publiceringssystemet för tjänsten journal.fi. Experten förväntas i sitt utlåtande tillämpa följande skala:

  1. Manuskriptet kan publiceras som sådant
  2. Manuskriptet kan accepteras med föreslagna mindre ändringar och korrigeringar
  3. Manuskriptet kan accepteras med föreslagna större ändringar och korrigeringar
  4. Rekommenderas att manuskriptet refuseras

 

Granskningen stöds exempelvis av dessa frågor:

  • Framställs forskningsfrågan, materialet och metoderna på ett förståeligt sätt och med tillräcklig noggrannhet?
  • Känner författaren källorna och litteraturen om sin motivkrets och utnyttjas kunskapen tillräckligt väl och tillförlitligt?
  • Anknyts den framförda teoretiska, metodologiska eller begreppsmässiga referensramen till det empiriska exemplet på ett välfungerande sätt? Infriar författaren i sin text sina löften i inledningen och stöder materialet slutledningarna?
  • Vilken originalitet och vilket nyhetsvärde visar resultaten i jämförelse med tidigare forskning?
    Utgör texten till sin struktur en balanserad, motiverad och sammanhängande helhet, där berättelsens röda tråd består från början ända till slutet?
  • Vilket är förhållandet mellan eventuella illustrationer och texten, är illustrationerna informativa och behövliga? Vilka förtjänster har manuskriptet för främjande av yrkesskickligheten hos forskarna inom detta område?
  • Ska manuskriptet närmast ses som riktat till en målgrupp som är förtrogen med vetenskapsgrenen eller till en bredare akademisk målgrupp, eller till den stora allmänheten?

Ett expertutlåtande ska formuleras på ett konstruktivt, uppmuntrande och motiverat sätt som respekterar olika stilar och mångfald inom vetenskaplig litteratur. Om en expertgranskare till exempel anser att manuskriptets teoretiska referensram, forskningslitteraturen, forskningsmaterialet, metoderna eller forskningsresultaten eller tolkningen av dessa visar brister, ska granskarens syfte vara att bistå författaren med konkreta förslag som förbättrar manuskriptet eller att på ett förståeligt sätt motivera att artikeln inte lämpar sig för publicering i tidskriften Kriminologia.

I utlåtandet ska till exempel påpekas manuskriptets överlappning av tidigare publicerat material samt eventuella misstankar om plagiat eller brister i referens- och källhänvisningar.

Inget honorar betalas till expertgranskare. Expertgranskningsuppdrag betraktas som vetenskapliga meriter.